Loke Peter Brasen. Foto: Hans Lie

Ble tatt av banen – kom tilbake som redningsmann

I lørdagens semifinale var Kristiansand-målvakt Loke Peter Brasen stor. I bronsefinalen mot Haslum søndag formiddag ble han tatt av banen etter en svak førsteomgang, men da kampen skulle avgjøres var dansken tungen på vektskålen for sørlendingene som vant 36-31.

– Førsteomgangen? Den var helt elendig. Jeg hadde vel én redning. Det var ikke særlig mye bedre i resten av kampen heller. Vi har knapt redninger før det gjenstod fem minutter. Da dukket jeg opp etter å ha lest meg opp på Haslum-spillerne fra benken. Om det var for dårlige forberedelser eller ikke, er vanskelig å si nå. Men det er klart at det er ekstra moro å komme inn og ta en del avgjørende baller. Det er på slutten kamper avgjøres – er det ikke? gliser en storfornøyd Loke Peter Brasen overfor final8.no i mixed-sone i Final8-arenaen i Arendal.

Stolt
Det synlige beviset på klubbens første medalje i norsk topphåndball skal bæres med stolthet, skal vi tro dansken. For sørlendingenes blir medaljen viktig for selvtilliten på kort og lang sikt.
– Dette er en medalje alle spillerne i klubben vår kan se tilbake. Nå skal vi kjenne litt på stoltheten i kveld, før vi må se fremover. Vi har en jobb å gjøre i REMA 1000-ligaen fremover. Selv om vi rotet bort muligheten for straffekonkurranse i går mot Elverum på slutten, var det stolthet å kjenne i garderoben i går kveld. Jeg var mer stolt enn lei meg. Det var en helvetes tenning i den kampen og den energien dro vi med oss i denne kampen. Folk vil se en annen og bedre utgave av Kristiansand i resten av sesongen, mener Brasen.
– Så man vi ikke glemme vårt offensive spill, som stadig sitter bedre. 29 mål mot Elverum i går og 36 i dag. Vi har slitt offensivt denne sesongen. Nå skal ta med oss denne helgen videre, legger han til.

Jevn affære
Historiens første Final8-bronsefinale mellom Haslum og Kristiansand ble som ventet en jevn affære. Kampen ble en fin propaganda for håndballen med høyt tempo, unggutter i full fyr og ikke minst et forrykende, jevnt og tett oppgjør. Det så ikke ut til at begge lag hadde en tung semifinale i beina fra dagen før.
Haslum stilte for øvrig uten veteran Håvard Johannessen i dagens oppgjør, Vegard Tennfjord satt på benken i store deler av kampen og lørdagens hit-man Stig-Tore Moen Nilsen ruslet ut på benken med en skade i førsteomgangen, men det er tydelig at bæringene har en potensiell stor fremtid. For ungguttene ga mer erfarne Kristiansand-spillere kamp til døra. Særlig Herman R. Solberg imponerte. Han traff på det meste fremover, men det ble dessverre ikke nok – sett med Haslum-øyne – mot sørlendingene. For Kristiansand var effektive og sikret bronsemedaljen med seier 36-31.

Haslum-trener Erlend Mamelund hadde all grunn til å være stolt av unggutta denne helgen, selv om det endte med to tap i NM senior og finaletap i G20. Foto: Helge N. Olsen

Slik var kampen
Lagene fulgte hverandre tett fra avkast. Det var arendalitten Henrik Øygarden som fikk æren av å sette inn sørlendingens gamle hjemmebane – Final8-arenaen i Arendal.
Nettopp Kristiansand førte kampen før hvilen, men ledelsen var det på meste på tre mål. Erlend Mamelunds unggutter hentet opp igjen sorttrøyenes ledelse hver gang. Lagene gikk til pause med 17-17.
Foruten viljen – som begge lagene hadde mye av – huskes omgangen antakelig best av det som var en disputt mellom Haslums solide målmann Nikolai Wiig og en publikummer. Wiig tente på de ellers så sindige pluggene etter at en publikummer på godt norsk slang med leppa etter at målvakstkollega Oskar Lindell fikk et skudd i ansiktet. Tenningsnivået hjalp ikke, for etter hvilen festet et de mer erfarne KRS-gutta grepet på kampen. I løpet av ti minutter stengte målvakt Anders Lynge Hansen bakover, samtidig som Herman Oftedal Bredal styrte sørlendingene effekivt fremover. Han var dominerende med sin kløkt og evne til å servere lagkompisene med målgivende pasninger på stripe.
Kristiansand gikk fra 20-19 til 25-21, men i håndball snur det fort. Få minutter senere hadde Haslum utnyttet svakt 7-6 spill til 26-25. Da entret Loke Peter Brasen parketten igjen, etter å ha blitt byttet etter en svak førsteomgang. Han ble tungen på vektskålen med flere viktige redninger.

I motsetning til lørdagens skjebnesvangre sluttminutt mot Elverum, beholdt Bredal Oftedal og Kristiansanderne roen på slutten og styrte inn til seier 36-31.
Kristiansands toppscorer ble Mikkel Sandholm Mortensen med ni mål. Haslums toppscorer ble Herman R. Solberg med samme antall mål.

Vi gratulerer Kristiansand med NM-bronse i Final8 sesongen 2023/2024!