Elverum jubel etter andre semifinale for herrer i NM i håndball mellom Elverum og Kristiansand i Sør Amfi. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Elverum unngikk straffekonkurranse med et nødskrik

Elverum scoret én (!) gang i de første tretten minuttene mot Kristiansand. Først etter pausen viste Magnus Søndenå & co hvorfor de var storfavoritter i semifinalen mot Kristiansand. Elverumsingene unngikk en kjempesmell med minst mulig margin. Nå venter drømmefinale mot Kolstad søndag.

– Det her var en krevende kamp og Kristiansand skal ha all ære for den kampen og motstanden de ga oss. Det var ikke lett for oss. Vi holder moralen i laget selv om det butter og vi ikke får den kampen vi ønsker å få. Til syvende og sist er det i NM har ikke stillingen så mye å si. Jeg er lettet, erkjente Elverum-spiller Magnus Søndenå overfor Anja Borg i TV2 Sporten rett etter den nervepirrende kampen var over og finalebilletten mot Kolstad sikret.

Morten Nergaard. Foto: Helge N. Olsen/Sportsfotografen

Elverum-målvakt Morten Nergaard spilte seg fint opp gjennom kampen. Veteranen var mest fornøyd med seieren. For hadde Kristiansand utlignet i siste angrep, ville kampen gått rett til straffekonkurranse.
– Nå er jeg mest glad for at vi vant. Det er det som betyr noe i en semifinale. Ikke en så veldig god prestasjon. Kristisand spiller godt fremover og bakover. Vi sliter begge veier og kriger. Vi får ettmålsseieren til slutt. Det er for få som leverer på et høyt nok nivå, oppsummerte Nergaard.

Kampen ble som Søndenå og Nergaard påpekte overfor TV2 Sporten ikke en lekegrind for seiersvante Elverum-spillere. Kristiansand ga sterk motstand og kampen kunne vippet begge veier. For Kristiansand rystet Elverum i store deler av kampen og sjelden har hvittrøyene slitt mer i angrep enn i store deler av førsteomgangen i denne semifinalen.

Tidligere Elverum-spiller og Kristiansand-trener Victor Skillhammar måtte innse at finalebilletten glapp på slutten. Foto: Sportsfoto/Hans Lie

Over 70%
Kristiansand-målvakt Loke Peter Brasen sørget for rådville Elverum-spillerne fortvilte i førsteomgangen. Ett fattig Elverum-mål var fasiten for storfavorittene etter 13 minutters spill og 1-4 på tavla. Den danske målvakten lå da på over 70 (!) i redningsprosent. En timeout senere sørget for at Elverum fikk bedre fart på selvtillitten utover i det som mildt sagt må kunne beskrives som en blytung førsteomgang mot  taktisk sterke kristiansandere. Likevel økte Herman Bredal Oftedal og de mørkkledde fra Kristiansand til ledelse 10-5 med ti minutter igjen på tavla før hvilen. For Kristiansand fulgte kampplanen til punkt og prikke. De sto solid bakover og bygget angrepene opp stille og rolig med deres 7 mot 6-spill – til stadig mer frustrasjon i Elverum-mannskapet på Final8-parketten.
De eneste fra Elverum som leverte som forventet før hvilen, var supporterne fra Taigaen. Tollef Lindquist løp inn 12-7 med fire minutter igjen på tavla til stor jubel fra sørlendingene på tribunen. Elverums siste redusering var av det pene slaget – et gjennombrudd av høyreback Patrik H. Anderson. Kristiansand gikk i garderoben med en velfortjent ledelse 15-12.

Herman Bredal Oftedal leverte en fin figur i semifinalen for tapre Kristiansand. Foto: Helge N. Olsen/Sportsfotografen

Best i gang
Kasper T. Lien smalt inn omgangens første mål og redusering til 15-13. Scoringen bar bud om hva som muligens var i vente for Taigaen og Elverum-supporterne, etter den relativt katastrofale Elverum-prestasjonen før pause. Tobias Grøndahl satt inn sitt tredje for dagen da han reduserte til 17-16 fem minutter i omgangen.
Da Elverum-målvakt og gullgrossist Morten Nergaard reddet og satt inn utligningen til 18-18 ble det om mulig enda mer livat blant Taigaen – og desto mer stille blant sørlendingene med et hjerte for Kristiansand. Da trodde «alle» at Elverum omsider skulle feste det nødvendige grepet om finalebillett.
Men, det er ikke alltid at statistikk og sannsynlighet gjelder i idrettens verden. Nevnte Bredal Oftedal fløy inn 19-18 ledelse og videre 22-21 kvarterte før slutt. Lagene fulgte hverandre tett. Elverum-veteran Endre Langaas sørget for ledelse 25-24 med elleve minutter igjen på tavla. Da Tobias Grøndahl fosset gjennom og satt inn 27-25 så det for første gang i kampen lyst for Børge Lunds mannskap. Kristiansand gjorde flere og flere feil fremover og bakerst fant hverken Anders L. Hansen eller Loke P. Brasen ut av skuddene til Elverum-spillerne.
Elverum benyttet anledningen og gikk opp i en fin 30-26 ledelse, men sørlendingene ga seg ikke og reduserte tre ganger på stripe.
Minuttet før slutt hadde Elverum ballen og tok timeout. Den sjansen rotet hvittrøyene bort. Kristiansand tok derettee timeout, la en taktisk plan men rotet bort muligheten til å redusere da de kastet ballen ut på sidelinja sekunder før slutt.

Elverum er dermed klar for deres sjette NM-finale på rad. Elverum vant 30-29. Grøndahl og Daniel Blomgren ble toppscorere for Elverum med fem mål hver. Tollef Lindquist satt inn syv for

Elverum møter Kolstad i søndagens NM-finalen. Den har avkast klokken 16:30 i Sparebanken Sør Amfi. Kristiansand møter Haslum i bronsefinalen i NM.
Bæringene rystet Kolstad i nær én omgang i den andre semifinalen for herrer lørdag, før trønderne viste hvem som var best og sikret seg komfortabelt finalebilletter tidligere i dag lørdag. Bronsefinalen har avkast klokken 12 søndag.