MOR OG DATTER: Den gamle Larvik-profilen Lina Olsson Rosenberg og hennes datter Nora Rosenberg. Sistnevnte ble kåret til banens beste spiller i kveldens J20-finale i Final8 i Arendal.

FØRSTE NM-GULL: – Jeg har planer om å bli bedre enn mamma

Nora Rosenborg meldte overgang til Larvik i fjor sommer. I kveld tok hun sitt første NM-gull, ble toppscorer og banens beste spiller i J20-finalen, I slekta er det nok av gullmedaljer på veggene. For Nora vil gå i morens – den gamle Larvik-spilleren Lina Olssons Rosenbergs fotspor.

– Utrolig deilig å vinne! Jeg er superfornøyd med med meg selv og laget. Jeg var veldig spent på hvor jeg stod etter å ha vært ute med skade det siste halvåret. Det gikk fint i dag, smiler banens beste spiller i J20-finalen i NM, Nora Rosenberg til final.no.

Legende
For det er litt av en arv Rosenberg den yngste bærer på. Den gamle landslagskjempen Lina Olsson Rosenberg har vunnet det som er å vinne med Larvik i sin karriere. Hun ble også sentral for det norske kvinnelandslaget fra sin høyreback-posisjon etter at hun fikk norsk pass i sin tid. Nå vil dattera bli bedre enn håndballegenden.
– Målet er å bli bedre enn mamme, smiler hun.
– Sa Nora at hun vil bli bedre enn meg? Det presset har hun lagt på seg selv, smiler en tydelig fornøyd mor etter kampslutt.
– Hun har bedre forutsetninger enn meg for å bli enda bedre. Ekstra gøy å se at hun leverte i dag etter å ha jobbet knallhardt det siste halvåret med å komme tilbake. Det er lov å være litt stolt i kveld, sier en godt fornøyd mor.
For det var liten tvil om at Nora Rosenberg har mange av kvalitetene i kroppen som sitt opphav. Skuddet viste hun frem flere ganger i finalen.
– Mamma har aldri presset meg, men hun har vært med når jeg har spurt om å trene litt ekstra i hallen. Skuddarmen har blitt godt trent opp gjennom, smiler finalens beste spiller.
Larvik sikret finalebilletter til Final8 og NM J20-finalen etter overbevisende 37-27 borte mot Aker i semifinalen like før jul. Der hamret Larviks store profil, Maja Furu Sæteren, inn dusinet fullt. Larvik var på forhånd favoritter til NM-gullet i Final8 – et tips de ikke gjorde skam på i kveldens finale. I finalen var det derimot Nora Rosenberg som ble snakkis på publikum.

Slik var kampen
Det var imidlertid gjestene fra vest som åpnet best i en feststemt Final8-arena i Arendal fredag kveld. De hvitkledde gikk opp i en rask 2-0 ledelse og videre til 5-2 etter fem minutters spill. Da våknet Larvik-jentene til liv, reduserte og utlignet til 5-5 halvannet minutt senere. Omgangen vippet til 9-9, før Larvik festet et lite grep utover i omgangen ved å ligge mellom ett og fire mål foran i målprotokollen. Særlig Gneists Marte Haaland markerte seg offensivt for bergenserne med fem mål før hvilen. Selv om Haaland beviste hvor Larvik-målet stod, så Gneist seg nødt til å ta timeout på stillingen 12-16 etter 21 minutter. Da hadde Rosenberg hamret inn fire mål for favorittene fra Larvik, etter at Larviks store profil og toppscorer i REMA 1000-ligaen, Maja Furu Sæteren, hadde åpnet svakere enn normalt i det offensive spillet. Strekspiller Silje Fure satt inn flest mål for Larvik før hvilen med fem. Larvik gikk til pause med ledelsen 17-14.

Etter hvilen
Larvik fortsatte med finspillet etter hvilen. Etter fem effektive minutter var ledelsen økt til 23-16. Respeten var en rekke redninger fra målvakt Tuva Auby og stramt angrepsspill. Auby imponerte med 40 i redningsprosent etter 38 minutters spill. Nevnte Rosenberg kjempet inn 26-17 etter drøye 40 minutters spill. Larvik økte sakte, men sikkert ledelsen og kvarteret før fullt tid sto det hele 32-20 på tavla. Larviks 32. mål var en perle av en scoring signert nevnte Nora Rosenberg.

Marthe Haaland ble toppscorer for Gneist med syv mål. Hun ble også kåret til Gneists beste. Rosenberg ble Larviks mestscorende med samme sifre og også hun ble kåret til Larviks beste spiller i kampen.

Larvik vant til slutt 40-28. Dermed tok Larvik gullet i juniorklassen for kvinner (J20) sesongen 2023/2024. Vi gratulerer!

Kampfakta, finale NM J20:
Sparebanken Sør Amfi, Arendal
Gneist – Larvik 28-40 (14-17)
Tilskuere: 861
Gneist: Dina Frisendal, Selma S. Lande 2, Nora Reinertsen Monsen 2, Sara Hallingstad 2, Emma Gloppestad, Sara Osen Tefre, Leah Ose 3, Emma L. Grasdal 1, Silje M. Hjørnevik 1, Karna E. Teigland 2, Mille C. B. Daae 3, Eline Mangen Solbakken 2, Andrea B. Jakobsen, Maria E. Grasdal 2, Marte Haaland 7, Linnea S. Kyrkjeeide 1.
Larvik: Tuva E. Auby, Kine Tveter 5, Mari Ellingsen 1, Frida M. Adolfsson Brenden 3, Silje Fure 6, Emma Helland-Døvle, Tuva E. Auby, Ida M. Devillee Walin, Malin N. Hoffgard 2, Maja Furu Sæteren 5, Marie Daarstad 4, Charlotte K. Iversen 1, Mia S. Wold 1, Ingrid Vinjevill 1, Nikoline R. Jensen, Nora E. C. Rosenberg  7 og Helene Fikse 4.
Dommere: Antonie Seierstad Dale, Rebecca Røsberg Skjold