Arendal 20240225. Kolstad jubel etter seier i finalen for herrer i NM i håndball mellom Kolstad og Elverum i Sør Amfi. Foto: Beate Oma Dahle / NTB / POOL

KOLSTAD-GULL: – Vi er på stålet der

Kolstad ledet med åtte til pause, men etter hvilen gjorde Elverum et hederlig forsøk på å ryste trønderne. Da viste Torbjørn Bergerud hvorfor han er Norges beste målvakt. Da Kolstad slet kraftig offensivt, skapte Bergerud ro med en solid omgang. Det holdt til Kolstads andre NM-gull på rad.

– Vi tør ikke å gå på mål i andreomgang. Vi sliter virkelig fremover, men bakover står vi solid de siste 45 minuttene og det er det som redder oss. Det er alltid godt å slå Elverum, sa en glisende Torbjørn Bergerud etter at NM-gullet var sikret etter en sliteseier til 27-23.
– Vi spiller en fantastisk førsteomgang, tar et viktig skritt i riktig retning, men surrer det til i andreomgangen med masse bom. Vi begynner å gjøre dumme feil. Vi står og vinner til slutt, oppsummerte Sander Sagosen som vant sin første NM-tittel i Norge.
– Vi fikk jo trøbbel i andreomgangen her. Førsteomgangen var fin, men så gjør vi en veldig rotete andreomgang. Vi er på stålet der, medgir Kolstad-sjef Christian Berge til TV2 Sporten like etter NM-gullet ble sikret.
– Skuffet! Vi taper på juniorfeil. Mye pasnings- og mottaksfeil, skuddbom som er unødvendige. De spiller en 50%-kamp i da og slår oss likevel komfortabelt, erkjenner Tobias Grøndahl som knapt spilte grunnet feber.

Testosteron-tungt
Det var ikke bare Norges to beste lag som var i aksjon i NM-finalen i Final8 i dag. En anseelig mengde ære og testosteron var representert på Final8-parketten i Arendal. Kolstad vs. Elverum har på under to sesonger rukket å bli et det største prestisjeduellen i norsk topphåndball mellom Norges suverent beste lag på herresiden de siste ti årene – og de nye kongene fra Trondheim. Hvis vilje var en størrelse, var den solid representert i dagens finale. Dueller, engasjement, temperatur, VAR-situasjoner, utvisninger og alt et ekte håndballdrama skal by på var godt representert i Arendal, men når alt skal oppsummeres er trønderne landets desiderte beste håndballag om dagen. Elverum gjorde et godt forsøk å hente igjen syv mål etter hvilen, men bakerst i Kolstad-målet leverte Torbjørn Bergerud redninger og ro når han skulle.

Slik var kampen
Elverum tok ledelsen 1-0, men lagene fulgte hverandre tett frem til 7-7. Da gjorde Elverum flere tekniske feil, noe Kolstad utnyttet effektivt til ledelse 10-7 etter kvarteret spilt. Særlig Gabriel Setterblom var giftig fremover. Han herjet med elverumsingene. Da pådro Henning Limstrand og Vetle Eck Aga seg hver sin to minutters-utvisning, men Elverum maktet kun å hente inn ett mål i perioden. Verken superveteran Morten Nergaard eller Kolstads landslagsmålvakt Torbjørn Bergerud lyktes bakover for sine respektive lag, men da sistnevnte fikk litt mer orden på statistikken dro trønderne fra og kontret inn flere scoringer til 15-10 med fem minutter igjen av omgangen. Elverum scoret kun én gang i omgangens siste åtte minutter. Sander Sagosen scoret ikke mer enn tre mål før hvilen, men Norges største håndballprofil noensinne regisserte og serverte til glede for publikum og lagkameratene som lystret ordre. Kolstad løp inn til pause med solide 18-11.

FORTVILTE: Elverum-spillerne kjempet iherdig, men maktet ikke å hente inn Kolstads ledelse i andreomgangen. Foto: Helge N. Olsen

Rullerte lite
Elverum kom best i første omgang – og best i gang etter hvilen. Daniel Blomgren (2), Kassem Awad og Kasper T. Lien scoret ganger til 18-15 uten at Kolstad maktet å score, noe som ga de mange tilreisende fra Taigaen fornyet håp om fornyet spenning. Bakerst gjorde Nergaard som kollega Bergerud gjorde i siste halvdel av førsteomgangen, nemlig å stenge. Først åtte minutter etter hvilen fikk Kolstad sin første scoring, signert Gabriel Setterblom. Hadde ikke Torbjørn Bergerud vartet opp med flere såkalte 100%-redninger, ville Elverum har vært helt oppe i ryggen på Kolstad.
Om Kolstad-sjef Christian Berge ikke benyttet anledningen – eller var trygg nok på seieren – til å rullere på mannskapet vites ikke, vel vitende om at onsdag spiller trønderne den første av to skjebnekamper i Champions League.
Berges plan lyktes, for Simen U. Lyse hamret inn to raske scoringer til 23-17 etter 47 minutter. Lyses sjarmoffensiv gjorde at selv en garvet supporter trodde NM-finalen ble avgjort da, men Endre Langaas viste kapteinsbindet verdig med å kjempe inn to mål på slutten av nok et iherdig forsøk på opphenting til 24-22. Nærmere kom aldri Elverum. Nevnte Lyse ødela Elverums tro på gull da han steg til værs og satt inn sitt sjette mål til 26-22 tre minutter før full tid.

Kolstad slet og kjempet med å finne rytmen offensivt etter hvilen, men det holdt til ett nytt NM-gull. Kolstad vant 27-23.
Kolstads toppscorer ble Simen Lyse med syv mål. Elverums toppscorer ble Daniel Blomgren med fire mål. Komplett kampfakta finner du her.

Vi gratulerer Kolstad med sin andre NM-tittel på rad!

PS: Kolstad skal allerede onsdag i aksjon borte mot Kielce i Champions League. Elverum er vertskap for Halden kommende lørdag hjemme i Terningen Arena.