Haslums Håvard Bjørnskau Johannesen og Kolstads Sander Sagosen under første semifinale for herrer i NM i håndball mellom Haslum og Kolstad i Sør Amfi. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Moen Nilsen rystet Kolstad – så våknet Sander Sagosen

Anført av målvakt Nikolai Wiig og Stig-Tore Moen Nilsen rystet Haslum storfavorittene Kolstad i første omgang på stillingen 7-3, men Sander Sagosen og Kolstad fant rytme nok til å riste av seg bæringene som forventet.

– Vi kom skjevt ut fra start og kom til fine sjanser, men Nikolai Wiig var god. I andreomgangen er det klasseforskjell på lagene. Det er artig å spille mot Haslum. Hardtarbeidende og de kom uredde utpå her, oppsummerte Sander Sagosen etter finalen mot det unge Haslum-mannskapet lørdag ettermiddag i Final8-arenaen i Arendal.

Cruiset inn

Kolstad cruiset inn til seier på autopilot etter pausen og vant fortjent. 16-12 ble til 33-26. Dermed er Kolstad klare for deres andre NM-finale på rad. Kolstad er regjerende mestere og skal opp mot vinneren av Elverum og Kristiansand i søndagens finale.
– Det er alltid gøy å spille finale. Vi er fire seniorspillere og da blir det tøft. Jeg føler kneet responderer bedre og begynner å få spensten tilbake, men det eneste jeg sliter med er pusten. Holder på å puste meg i hjel, humrer Stig-Tore Moen Nilsen til TV2 Sporten like etter kampslutt.
Han legger ikke skjul på at han kan tenke seg Kristiansand – og ikke gamleklubben Elverum – i søndagens bronsefinale.
– Vi håper selvsagt på Kristiansand, den enkleste motstanderen, sier kampens toppscorer like etter kampslutt.

Stig-Tore Moen Nilsen rystet Kolstad nærmest alene i førsteomgangen, men Skjervøy-mannen gikk tom for krefter utover i kampen. Foto: Hans Lie

Slik var kampen

Haslum fikk en pangåpning mot storfavorittene fra Trondheim i herrenes første semifinale i Final8 i Arendal. Anført av en strålende opplagt av veteranene – sett med Haslum-øyne – Nikolai Wiig, Vegard Tennfjord og Stig-Tore Moen Nilsen, viste bæringene av innsats og engasjement er noe man kommer langt med mot ethvert håndballag.

Etter ti minutter sto det 7-3 favør Haslum på tavla etter ti minutters spill. Ungguttene Sverre Ottesen og Haslum-toppscorer i REMA 1000-ligaen Lasse Sunde Lid, som begge ble spart i G20-finalen fredag kveld, viste seg frem i begynnelsen av kampen i Arendal med strålende scoringer på stripe.

Da Nicolai Wiig reddet sin femte før kvarteret var spilt – og Stig-Tore Moen Nilsen steg til værs for tredje gang og hamret inn 8-5 til Haslum, så det ut til at bæringene kunne gå på vannet i Arendal.

Moen-Nilsen

Kolstads kantduo Adrian Aalberg og Sigvaldi Gudjonsson ordnet på egenhånd at trønderne spiste opp Haslums ledelse til 8-8 på få minutter. Da var det få som trodde at Erlend Mamelunds gutter hadde mer å tilføre av spenning før Kolstad skulle dra fra, men den gang ei. Veteranene Moen Nilsen og Tennfjord sørget for 11-9 og frustrerte Kolstad-spillere som ikke fant flyten i Final8-arenaen i Arendal. Moen Nilsen viste hvorfor han har en fortid i klubber som Kristianstad, GOG og Elverum. Fem mål skjøt han inn på kvarteret før han satt seg på benken.

Dog, Sander Sagosen brakte balanse i regnskapet da han hoppet til værs og utlignet til 11-11. Simen Lyse viste dominans da han sørget for Kolstad-ledelse for første gang i kampen til 12-11 med seks minutter igjen til pausen. Da Haslum-målvakt Nicolai Wiig «kun» leverte ordinære målvaktsprestasjoner mot slutten av omgangen og Torbjørn Bergerud stengte Kolstad-målet på motsatt side, festet Kolstad grepet og gikk oppskriftsmessig til pause med ledelse 16-12.

Sagosen-show

Etter pausen økte Sander Sagosen & co ledelsen jevnt og trutt, særlig da nevnte Moen Nilsen ikke hadde flere krefter til å by til dans med. Kolstad ledet 24-17 med kvarteret igjen å spille. Sagosen viste hvorfor han er norsk håndballs wonderboy og var kampens gigant etter hvilen. Han regisserte det meste av det som skjedde på parketten og Kolstad cruiset inn til seier og finalebillett.

Christian Berge benyttet anledningen til å rullere på mannskapet og særlig jubel ble det da arendalitten Magnus Langeland – som skal til hjembyen og ØIF Arendal neste sesong – scoret to mål.

Kolstad vant til slutt komfortabelt 33-26. Sander Sagosen ble Kolstads mestscorende med syv mål. Stig-Tore Moen Nilsen ble toppscorer for Haslum med ni mål.

Kampfakta for kampen finner du her.

Søndagens NM-finale for menn i Final8 har avkast klokken 16:30 i Sparebanken Sør Amfi. Der venter vinneren av Elverum vs. Kristiansand for regjerende mester Kolstad. Elverum og Kristiansand gjør opp om den andre finalebilletten klokken 17:00 lørdag.