MAGIKER: Anna Vyakhireva gjorde som hun ville da hun først våknet i den første semifinalen i Final8 lørdag. Foto: Helge N. Olsen/Sportsfotografeb

VIPERS TIL FINALE: – Vi måtte våkne opp først

Det var få som levnet Larvik en sjanse til å stikke kjepper i det velsmurte Vipers-maskineriet, men Larvik ga seiersvante sørlendinger kamp i én omgang. Så sprakk ballongen samtidig med at Vipers’ Anna Vyakhireva viste frem håndballens ABC.

– Det føles godt, selv om det er hardt å spille kamp tidlig om morgenen. Vanligvis trener vi klokken 10, mens denne kampen startet klokken 11. Vi måtte våkne opp først. Da vi gjorde det, gikk det greit, sa den russiske håndballstjernen til TV2 Sporten etter kampen.
– Hun snur hele kampbildet for Vipers. Hun er helt avgjørende, analyserte TV2 Sportens håndballekspert Ida Alstad.
– Det var vel ikke helt overraskende, men det skal være stor forskjell på disse lagene her. I dag blir vi juniorer i forsvar og fremover mister vi piffen helt. Da blir vi avkledd. Da blir det forskjeller. Å ryke slik mot Vipers lever jeg fint med, sa en ærlig men fattet Larvik-trener Arne Senstad etter kampen.

Gull-boost
Dog, det var tydelig at toppscoreren i REMA 1000-ligaen, Maja Furu Sæteren, hadde sovet godt med fredagens gullmedalje fra NM i J20-finalen rundt halsen, før semifinalen mot storfavorittene fra Vipers. Hun viste vei for Larvik med seks mål før pause. Larvik var i føringen i kampens første ti minutter (4-5) før Vipers kom opp på siden. Etter kvarteret sto det 7-7 i Sparebanken Sør Amfi. Da skrudde magikeren Anna Vyakhireva på knappen og sørget egenhendig for Vipers-føring. Lagene fulgte hverandre likevel til 10-10, før Vipers koblet grepet om kampen og gikk til pause med ledelse 18-14.
Hit, men ikke lenger var det krystallklare budskapet til Larvik-jentene da lagene gikk til pause.

Sprakk
Vipers kom ut i et forrykkende tempo etter hvilen. Katrine Lunde, som lå på i underkant av 30 i redningsprosent før hvilen, stengte bakerst. Fremover danset Vipers-stjernene inn den ene scoringen inn etter den andre. Etter 38 minutter sto det hele 25-15 (!) på tavla. Da hadde lufta gått ut av den tapre Larvik-ballongen. Til tross for vilje og innsats ville det seg ikke før vestfoldingene mot stjernespekkede Vipers-stjerner. Vipers dunket på og kantspiller Sunniva A. Næs Andersen fikk gode vilkår til å løpe inn mål. Larvik maktet kun å score én gang det første kvarteret. Da satt Katrine Lunde seg og ga plassen til Julie S. Poulsen. Det samme gjorde Vyakhireva.
Larvik-jentene spilte seg opp og Arne Senstads unge mannskap spilte med æren i behold mot overkvinnene fra Sørlandet ut kampen. Etter 23 minutter var stillingen 35-20.
Vipers toppscorer ble Anna Vyakhireva med syv mål. Larviks toppscorer ble Maja Furu Sæteren og Tirill Mørch med seks mål hver. Vipers vant til slutt 40-24.
Dermed skal de regjerende mesterne i rosa forsvare NM-gullet søndag. Kvinnefinalen har avkast klokken 14:15 i Sparebanken Sør Amfi søndag. Vipers har vunnet de siste syv NM-finalene på kvinnesiden.