Christoffer Fjeldskår (t.v.) og Tim-Nicolai Fjellvang blir de første som kan bruke videodømming. De skal dømme den første semifinalen for kvinner fredag. Foto: Svein André Svendsen

Dommerne får et nytt hjelpemiddel i Final8

Videodømming skal testes ut under Final8 til helgen. Det skjer i alle seniorkampene.

– Håndballen går raskt. Det er mye å følge med på for dommere og delegater. Vi har sett flere eksempler på at våre TV-bilder har vist at dommernes avgjørelser har vært feil. Fra kommentatorplass så vi noe dommerne ikke nødvendigvis ser, eller ikke er var helt sikre på. Dette handler om å få ting riktig, forteller Harald Bredeli i TV 2.

Når avgjørelsene blir riktig, blir det også rettferdig.

Han forteller at TV-produksjonen fra klubbkamper er mindre enn det som er tilfelle i mesterskap, men at man har sett fra danskene, som bruker videodømming i sine TV-kamper fra seriespill, at det kan gi en hjelp.

– Det var ikke så mye teknisk rigging fra vår side, så vi ønsket å prøve. Det sitter ikke en ekstra dommer som skal se på bildene, slik VAR er i fotball, men her får dommerne en mulighet til å se på de bildene vi har hvis de ønsker det, sier Bredeli.

Han tror dette er enda et ledd i å få bedre TV-sendinger og dermed publikumsopplevelser fra kampene, og trekker paralleller til andre endringer som har kommet til, som lyd fra timeout og dommerlyd.

Han mener videodømming er aller viktigst i toppkampene, og særlig der det står om titler.

– Det er et fint hjelpemiddel. Nå har dommerne en fin mulighet til å kunne sjekke om kameraene har fanget situasjonen. Det er opp til dommerne å benytte seg av det i de tilfellene det aktuelt, sier dommeransvarlig Espen Modahl i Norges Håndballforbund.

Han understreker at det er ikke sikkert videobildene viser det man ønsker å få en avklaring på, og da vil avgjørelsen som er tatt som blir stående.

– Vi er positive til å teste ut dette, og alle dommerne i helgens seniorkamper har fått en gjennomgang av Per Morten Sødal, til hvordan man skal forholde seg til protokollen. Som delegat har han erfaring fra hvordan dette brukes i mesterskap, der det er enda flere kameraer tilgjengelig, opplyser Modahl.

Les mer:
Dette er Final8
Billetter til Final8
NM Senior