Elverum og Kolstad skal kjempe om NM-gullet

Elverum skal søndag prøve å forsvare NM-tittelen mot regjerende serieleder Kolstad.

Forhåndsfavorittene fra begge semifinaler, Elverum og Kolstad, skal søndag kjempe om NM-gullet i Sparebanken Sør Amfi, etter at henholdsvis ØIF Arendal og Kristiansand ble beseiret lørdag.

I dagens første semifinale var det fjorårets to finalelag ØIF Arendal og Elverum som skulle kjempe om den ene finaleplassen.

Det var to tente lag som stod på banen da startsignalet gikk i Sparebanken Sør Amfi. De to lagene var jevnspilt de første minuttene, men det tok kort tid før Elverum fikk et lite overtak. Hjemmelagets målvakt Ivan Eres kom godt i gang mellom stengene, men Elverums Tobias Grøndahl lot seg ikke skremme av Kroaten. Etter halvspilt omgang var forhåndsfavoritten Elverum foran på stillingen 9-6.

Landslagsspiller Grøndahl storspilte for Elverum, til vill jubel fra Taiga’n. I andre enden lyktes ØIF med ankomstspillet, og straffet de hvitkledde i returløpet. I andre halvdel av omgangen hadde Elverum fått en liten luke til hjemmelaget, som slet offensivt. Emil Kheri Imsgard var god mellom stengene til Elverum, som ledet 18-12 til pause.

ØIF Arendal føk ut av startblokkene etter pause, og vartet opp med raske reduseringer de første minuttene. Magnus Søndenå var sentral i denne fasen. Elverum pådro seg sitt andre direkte røde kort da Daniel Blomgren måtte ta følge med Johan Niclas Fingren på tribunen. Elverum våknet omsider til og omgjorde en tremålsledelse til en seksmålsledelse når kvarteret gjenstod. Stillingen var da 24-18.

Elverum fikk det ikke helt til å stemme i angrep, noe ØIF straffet de på. Søndenå var en av de som virkelig vist seg fram for hjemmepublikummet når de røde og svarte reduserte til 23-26. Kampens tredje røde kort var et faktum, da Aksel Andre Strupstad pådro seg sin tredje tominutters utvisning fem minutter før slutt. ØIF kjempet tappert i sluttminuttene, men Elverum klarte å holde hjemmelaget bak seg. De regjerende mestrene vant til slutt 29-27.

Arendal 20230225.
Elverums spiller Tobias Schjølberg Grøndahl jubler etter scoring under første semifinale for menn mellom ØIF Arendal og Elverum under NM i Håndball lørdag.
Tobias Grøndahl storspilte for Elverum, som tok seg videre til sin femte finale på rad.Foto: Christoffer Andersen / NTB

Dagens toppscorer Tobias Grøndahl, med ni fulltreffere, oppsummerte kampen på denne måten til TV 2:

– Det ble tøft, og det gjør det ikke lettere med to røde kort, men vi klarer å legge det bak oss og fortsette kampen i sporet vi ønsker. Vi leverer en nesten perfekt kamp til tross en dårlig start på andre omgang. Vi holder roen og løser kampen på en god måte.

Se fullstendig kamprapport her

I dagens andre semifinale på herresiden var det Kristiansand Topphåndball og Kolstad som skulle møtes til kamp om den siste finalebilletten.

Lagene spilte jevnt i åpningsminuttene, men Kristiansand hadde et lite overtak på de regjerende serielederne. Sørlendingene tok ut målvakt og spilte med en ekstra utespiller, noe Kolstad og Sigvaldi Gudjonsson utnyttet ved å kaste ballen i åpent mål. Etter halvspilt omgang var stillingen 9-9.

Preben Nord-Varhaug grep sjansen han fikk når han kom inn for Kristiansand i første omgang, og vartet opp med fine scoringer. Begge målvaktene imponerte på hver sin side av banen og holdt begge lag nede på få scoringer. Kristiansand la om til vanlig angrepsspill, og gikk opp i en tremålsledelse mot forhåndsfavorittene, på stillingen 14-11. Kolstad hentet inn ledelsen, og lagene gikk til pause på 15-15.

Lagene fortsatte det jevne spillet også etter hvilen. Landslagsspiller Magnus Gullerud var god for Kolstad etter pause. Ti minutter inn i andre omgang virket det som at det hadde løsnet for trønderne, som gikk opp i ledelsen for første gang på en god stund. Kristiansand slet med å sette ballen i mål, og måtte se Kolstad få en liten luke. Lagene gikk fra 18-18 til 25-18 i Kolstads favør når det gjenstod et drøyt kvarter.

Torbjørn Bergerud var en av flere Kolstadspillere som fikk vist hva de var gode for i andre omgang. Kolstad hadde en god luke, men Kristiansand hadde ikke gitt opp finalehåpet. Simen Lyse storspilte for Kolstad, og var en av bidragsyterne til at Kolstad kunne øke ledelsen ytterligere mot et Kristiansand-lag som lenge hang med. Kolstad vant til slutt 34-25, og er dermed klar for sin første NM-finale.

Kolstads trener  Stian Gomo Nilsen og trener Christian Berge i aksjon under andre semifinale for menn mellom Kristiansand og Kolstad under NM i Håndball lørdag.
Christian Berge og Kolstad kunne juble for NM-finale etter at de leverte varene mot Kristiansand!Foto: Christoffer Andersen / NTB

Finalen mellom Elverum og Kolstad spilles søndag klokken 16:14. Kampen kan du se på TV 2 Direkte eller TV 2 Play.