Sola klar for cupfinalen

Storhamar var favoritter på forhånd, men Sola kjempet med hjertet utenpå drakta og er klar for cupfinalen.

Arendal/NTH: Cup er cup og ballen er rund. Vi har hørt det før, og fikk bevist sannheten i ordtaket nok en gang. Nå har vi har opplevd større skreller enn at Sola slår Storhamar i en semifinale på nøytral grunn, men det var ingen tvil om at de fleste så på jentene fra Hamar som de største favorittene før semifinalen i NM, fredag kveld. Norsk Tipping ga deg 400 kroner igjen om du satset en hundrelapp på Sola-seier, mens en Storhamar-vinst ville gitt deg snaue 50 kroner i overskudd om du hadde satset det samme.

Det aller første VD-røde kortet

I årets Final 8, semi- og finalene, i NM blir det for første gang testet ut videodømming i norsk håndball. Mange vil kalle det VAR, men det riktige navnet er VD (videodømming). Det vil si at dommerduoen ikke får noen innspill fra dommere som ser TV-bilder, men duoen kan selv bestemme om de vil se TV-bilder av situasjoner de er usikre på og fatte en beslutning basert på det. Vi fikk se det to ganger i kampen mellom Sola og Storhamar, og ved den første anledningen endte situasjonen opp med et rødt kort til Storhamars Mia Zschocke. Kampens beste spillere, Solas Kristiane Knutsen, brøyt gjennom Storhamarforsvaret og scoret sikkert. Men Zschocke var nok på Knutsen med stive armer i situasjonen, og dommerene kom frem til, via TV-skjermen, at det kvalifiserte til rødt kort.

VD – Dommerne Christoffer Fjeldskår og Tim-Nicolai Fjellvang sjekker TV-bilder og konkluderer – RØDT KORT. Foto: Pia Schau/NTH

-Det så greit ut, vi skal holde armene unna i de situasjonene, sa Storhamartrener, Kenneth Gabrielsen, til TV2 da han ble bedt om å si hva han mente om saken.

Sola lå i føringen stort sett gjennom hele den første omgangen, og ledet fortjent 15-13 til pause-

Sola ville mest

Den andre omgangen lignet veldig på den første, Sola lå stort sett to eller tre mål foran, og det virket som om jentene i svart ville mer enn de gulkledde fra Hamar. En spiller som Live Rushfeldt Deila for eksempel, hun bommet på noen opplagte sjanser, men det var aldri snakk om å slutte å ta ansvar. Hun fortsatte som om hun hadde satt alle sjansene sine og var helt avgjørende for at Storhamar ikke kom helt opp i ryggen på sin motstander før det var ca. fem minutter igjen av kampen.

-Jeg tok en timout da det ble uavgjort fem minutter før slutt og gikk over til sju mot seks spill. Det har vi trent på i hele den siste uka, og det vi trener på blir vi gode på, smilte Sola-trener, Steffen Stegavik, etter kampen.

Stohamar kom aldri nærmere enn uavgjort. De siste minuttene av kampen var Solas. Forsvar og keeper stoppet Storhamars forsøk, og fremover på banen ble sjanser omsatt i scoringer.

Etter 60 minutter kunne laget juble for seier, 26 – 29, og plass i søndagens NM-finale.