Vipersjubel - Storfavorittene fra Kristiansand jubler etter seier 32-29 mot Byåsen. Foto: Magnus Gulliksen

Vipers til finalen, men Byåsen imponerte

Vipers var storfavoritter til å vinne fredagens semifinale mot Byåsen. Jentene fra Kristiansand vant da også kampen til slutt, men Byåsen-jentene, som oste av spilleglede, bød på større motstand enn mange hadde forventet.

Arendal/NTH: Sola vant fredagens første semifinale, i en jevn kamp mot Storhamar, og er klare for søndagens NM-finale. Alle forventet at motstanderen skulle bli Vipers, og de fleste forventet en kamp uten den helt store spenningen. Slik ble det ikke.

Byåsen åpnet best

Det var jentene fra Trondheim som åpnet kampen mot Vipers best. Det så ut som Byåsen-jentene gikk ut på banen med et mål for øyet, å kose seg. Kroppsspråket viste at jentene gikk løs på en tilnærmet «umulig oppgave» med lave skuldre, og når motstanderen tilsynelatende tar litt lett på oppgaven blir det jevnt.

Byåsen lå stort sett ett mål eller to foran Vipers i store deler av den første omgangen. Vipersforsvaret og målvakt, Katrine Lunde, kom aldri i gang, og hadde det ikke vært for en svært god Anna Vyakhireva framover i banen kunne Byåsen fort tilrevet seg en større ledelse. Da det var fire minutter igjen av omgangen har Vipers ajour med Byåsen på 14-14, og når storfavorittene scoret de to siste målene i omgangen og kunne gå til pause med ledelse 16-14 trodde de fleste at den andre omgangen skulle bli lett match for Vipers. Det ble ikke helt sånn.

Spillerglede – Byåsen gikk løs på «den umulige» oppgaven med lave skuldre og viste stor spillerglede. Foto: Magnus Gulliksen

Trønderne ga seg aldri

Vipers var aldri direkte truet i den andre omgangen, og da Marketa Jerabkova satt en ball i et tomt Byåsenbur, det 6. spilleminuttet, hadde tomålsledelsen til pause økt til fem, 20-15. Det virket som om Vipers hadde full kontroll, forsvarsspillet var bedre og Katrine Lunde fant frem noen gode redninger. Men Byåsen ga seg ikke. Spillegleden de viste i den første omgangen fortsatte, til tross for at de ble liggende noen mål bak. Målvakten, Helle Kjellberg-Line, overtok for Annick Lipman, reddet en 7-meter og fortsatte med noen flotte parader. Plutselig nærmet de seg storfavorittene i målprotokollen også, og da det var fire og et halvt minutt igjen av kampen lå de plutselig bare ett mål bak Vipers, 28-27. Skulle vi bli vitne til en sensasjon i Sør Amfi.

Jamina Roberts overlister Helle Kjellberg-Line i sluttminuttene av kampen, og Vipers kunne til slutt juble for seier. Foto: Magnus Gulliksen

Vi ble ikke det. Det rutinerte Vipers-laget tok seg godt sammen, og til slutt kunne laget juble for seier 32-29. Ingen stor forestilling fra storfavorittene, men de gjorde det som måtte gjøres for å nå finalen. All honnør til Byåsen som i høyeste grad bidro til at også den andre semifinalen ble en jevn og spennende kamp.

Søndag møtes Sola og Vipers i NM-finalen.